Povzneste se nad EET!

10. 11. 2016 0:00:00
Na mnohé podnikatele dopadne povinnost elektronicky evidovat tržby již od 1. prosince. Další podnikatelé v závislosti na svém oboru podnikání budou zatížení touto povinností v roce 2017 a 2018.

Studiem zákona o EET 112/2016 Sb naleznete způsob, jakým můžete příjmat hotovostní tržby bez nutnosti jejich elektronické evidence!

§ 12 oddíl 3f zákona 112/2016 Sb říká: "Tržby na palubě letadel nejsou evidovanou tržbou."

V případě, že podnikatel, místo nákupu elektronické pokladny s podporou EET investuje do koupi letadla a to si umístí v blízkosti své provozovny, nebo prostě tam kde potřebuje přijmout hotovost má vyhráno. Stačí, aby se postavil či posadil do letadla a hotovost od zákazníka přijmul. V tom okamžiku příjmá tržbu na palubě letadla a tato tržba nepodléhá elektronické evidenci. Pořizovací náklady staršího letadla začínají okolo 40 tisíců, což je srovnatelné s pokročilejším EET systémem. Nicméně letadlo nevyžaduje připojení na internet.

Pokusme se tento fakt dále rozvíjet. Co připravit plastová letadla s otevřenou kabinou. Letadlo se umístí k pultu se současnou pokladnou. Obsluha udělá krůček na palubu letadla, čímž dojde k naplnění výše citovaného paragrafu zákona a tržbu nebude nutno zahrnout do EET tržeb.

Můžeme připravit i jednorázové řešení, kdy bude možno z tiskárny vytisknout a následně složit papírové letadlo. Toto řešení bude zdarma pro všechny. Nepůjde používat opakovaně, ale po prvním hodu, aby došlo k ověření, že skutečně létá, se na něj obsluha postaví, bude tedy dle dikce zákona „na palubě letadla“ a přijme tržbu. Příjem tržby, respektive váha obsluhy letadlo znehodnotí, nicméně pro další příjem si obsluha vytiskne další.

Takovéto jednorázové řešení se spíše hodí pro podnikatele, co větší část tržeb přijímají převodem, nicméně se někdy nevyhnou požadavku zákazníka na hotovostní úhradu. V blízké době také očekávejte zaparkování malých veřejně přístupných letadel na náměstích či v blízkosti trhů. Do těchto letadel si odskočí prodavači, aby mohli vklidu přijmout hotovost od svých zákazníků.

Tímto návodem však nechci navádět ke krácení daně! Veškeré příjmy z podnikatelské činnosti, je nutno zdanit dle zákona o dani z příjmu, dani z DPH a bůhví jakých dalších zákonů.

Pokud se vám zdá něco absurdní máte pravdu. Celé EET je absurdní. Buzeruje a komplikuje život poctivým, protože ti co budou chtít kšeft levněji, se prostě dohodnout na řešení bez jakéhokoliv dokladu. A tomu EET nezabrání.

Pro úplnost jsem požádal o vyjádření pana Goláně (TOMÁŠ GOLÁŇ, daňová kancelář s.r.o.) „S největší pravděpodobností dostanete pokutu od finančního či celního úřadu až do výše 500.000 Kč nebo vám bude uzavřena provozovna nebo pozastavena činnost. Můžete to řešit odvoláním k Odvolacímu finančnímu ředitelství, to však Váš postup napadne jako obcházení zákona a tím potvrdí rozhodnutí FÚ.

Nerozluštěné však zůstávají do budoucna dvě věci: Za prvé, jak se soud bude tvářit na činnosti: aerotaxi, vyhlídkové lety placené na palubě, restaurace a bary provozované v letadle nebo placení za seskok padákem těsně před vykonáním. A za druhé, jak se ke státní buzeraci s názvem EET postaví občané a jak dlouho si nechají líbit omezující soukromí a duplicitní vyžadování některých údajů, které stát může získat.

Pan Goláň však varuje: „Pokud provozujete restaurační provoz na palubě letadla trvale umístěného na pozemku, úřad pokutu za neevidování dle EET vyměří, což zdůvodní obcházením zákona. Jeho postup pak potvrdí i Odvolací finanční ředitelství a v tomto případě i správní soudy obou stupňů. Jak krajské soudy tak i Nejvyšší správní soud.

Také se už těšíte, až dostane na hlavu přilbu se státní kamerou, aby bylo vidět, že celý den jednáte v souladu se všemi zákony a nějaký náhodou neobcházíte? Neobchází kuřáci zákon náhodou tím, že během oběda si odběhnou zapálit mimo restauraci? Neobchází noční chodci zákon tím, že bez reflexního pásku místo po silnici jdou po poli?

Autor: Martin Makr Kratochvíl | čtvrtek 10.11.2016 0:00 | karma článku: 10.39 | přečteno: 246x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 141 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 556 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 523 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 939
Často hledám jiná a netradiční řešení a dělám dost věcí jinak než je obvyklé. Umím se dívat na věci z jiných pohledů. Také deset let rozvíjím svoji firmu a hlavně: "Přestal jsem mlčet!"

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...