Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Tak si shrneme-Lego investuje 1.73 miliardy a zaměstná navíc 600 lidí.

Od státu dostane procenta za investici 46 milionů-jednou pro vždy.Pokud znova investuje dostane opět procenta-jednou pro vždy.Rozpočítávat dotace státu na hlavu a rok je a)nevědomost,b)jste ekonom ala Kalousek a jeho propaganda a c)to by byla urážka.

Lego je mnoha miliardová celosvětová firma a za každé vytvořené pracovní místo můžou být v Kladně rádi.Nehledě na ekonomický přínos z nových míst.Možná i Vy budete mít víc práce.

0 0
možnosti
JH

J89a88n 74H41a37n56á98k

28. 5. 2014 21:51

Ono to je tím, že autorovi se původní článek o státní dotaci trochu rozplácl do všech směrů a vznikl z toho prázdný výkřik bez relevantních dat.

Možná kdyby autor tušil, že ta podpora je ve skutečnosti mnohem vyšší, asi by to neunesl, neboť 5% částky je jen čistý keš na účet firmy za investici, další prachy (až do výše 40% z investice (od. 1.7. 20%)) jsou firmě poskytnuty v jiné formě, např. daňové prázdniny. Samozřejmě je nezbytné splnit řadu důležitých pravidel pro státní dotaci a stát si to jednoduše spočítat umí.

Každopádně, pokud bych chtěl psát na toto téma článek, exkurze do zahraniční praxe by byla první věc, co bych udělal.

Jen za tento rok leží na czechinvestu investice v cca 55 mld.  (40% pro stát, 5% keš), což dělá cca 10 000 pracovních míst. To jen, aby se autor nenudil a mohl si zkusit další výpočet (doslova) na hlavu.

0 0
možnosti
RK

Ač se mi dotace tohoto typu nelíbí, obávám se že vláda moc na výběr neměla. LEGO má fabriku ještě v Maďarsku a klidně si může otevřít další v Polsku, na Slovensku, nebo kdekoliv jinde. Pokud nedostanou dotaci u nás, dostanou jí jinde. Zrovna LEGO je investor kterého by byla škoda nechat zdrhnout.

0 0
možnosti
PV

P68a95v46e98l 34V79l89a98s

28. 5. 2014 21:26

Se státní podporou zaměstnanosti se dá dobře podnikat. V Příbrami svého času (možná stále) byly Technické služby Příbram příspšvková org. a Technické služby Příbram s.r.o. Obě firmy měly stejné vedení. Ta první se starala o čistotu města, ta druhá podnikala. Když přijali nového zaměstnance tak dostali od prac. úřadu 50.000.-. Pracovník musel v Tech. službách pracovat alespoň rok, jinak museli 50.000.- vrátit. Nemuseli ji vracet v případě, že s pracovníkem byl okamžitě rozvázán prac. poměr pro hrubé porušení kázně. Tak se přijímali blbci, kteří nebyli schopni obrany zinkasovali 50.000.- a druhý den jej propustili.Vydělali na tom všichni. Tech.služby 50.000.- a stát neplatil půl roku podporu. Když to provedli paní Plecité, obrátila se na soud, soudkyně  Nováková ji zbavila svéprávnosti,  a žalobu Plecité zamítla.i a ta zůstala bez podpory. Plecitá nebyla schopna se vyjadřovat a byla propuštěna proto, že údajně řekla, že si koupila rohlík a pivo. Takových Plecitých byla celá řada.

0 0
možnosti
PK

Škoda, že nejde stoprocentně ověřit kolik pracovních míst by živnostníci vytvořili konkrétně z těch 46 milionů když jsou jich statisíce. Připusťme 460 000, ve skutečnosti kolem milionu, tak by na jednoho připadlo - 1000 Kč. Asi moc ne, spíš žádné, jen by si malinko, ale opravdu malinko ulevili. 

Stejně jako pan Hanák nezpochybňuji jejich problémy, ale přírůstek zaměstnanců v LEGO zase víc nakoupí - něco v TESCO a něco u Mládkových miláčků. 

Osobně nepovažuji LEGO za nejhorší variantu, není to šití oděvů, které snáze při charakteru výroby přesunete snadněji do Rumunska a potom na Ukrajinu.

0 0
možnosti
PK

Jinak LEGO není typ dotačního svinstva, kdy dotace na základě známosti přistane u malého živnostníka, ten získá konkurenční výhodu a ti se stejným sortimentem v okolí mohou balit kufry.

0 0
možnosti
Foto

Tedy 77 tisíc státního nákladu z našich peněženek na jedno pracovní místo. Typický socialismus.Je jedno, co to stojí, ale my to prosadíme. Samozřejmě na cizí náklady.

1 0
možnosti
JH

J10a97n 52H42a42n30á29k

28. 5. 2014 19:49

No pane podnikateli, přijde mi to poněkud prázdné.

Míchat činnost několika vlád je poněkud k ničemu (nechcete-li změnit režim), pak mi chybí nějaké srovnání, jaká státní podpora investic je v okolních státech (je-li totiž všude nějaká, tak bychom bez této "dotace" byli opravdu jen pouhou popelnicí Evropy). Hrubá generalizace v podobě dotací křivící trh je taky na můj vkus nevhodná. Samozřejmě, že marginálně nějaká pár milionová dotace ujela do privátu, kde to mohlo "zkřivit trh" (žádat mohou přece všichni), ale párset miliardové dotace šli převážně do veřejného sektoru v takovém masivním měřítku, kterého by náš komunál/kraj/stát nebyl nikdy schopen za tak krátkou dobu.

V mnohém souhlasím, podnikatelé to v ČR fakt nemají lehké (i podle mezinárodních průzkumů), byrokracie, náklady na zaměstnance, to slavné dph atd., ale nějak jste toho do jednoho článku namíchal moc, imho.

1 1
možnosti
MT

M96a87r19e17k 39T28ů20m51a

28. 5. 2014 19:27

KarmaR^ Na diskusi u článku jsem si k tomu také řeklé své.;-)

2 0
možnosti
Foto

Buďte rádi za lego. Taky se mohla postavit cyklostezka (3mil./km), rozhledna v hustém lese, golfové hřiště, financovat genderové studie, vytisknout za pár mega brožurku, která by nám osvětlila výhody multikulti nebo přispět nějakému herci na farmu ;-D (i když to je spíš problém eurodotací - ale princip je stejný)

1 3
možnosti
JM

Jsou to legální úplatky. Na jihu a východě se jim říká bakšiš.Tam je berou všichni,u nás jen vyvolení ,ó jak jsme pokrokoví ;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 940x
Často hledám jiná a netradiční řešení a dělám dost věcí jinak než je obvyklé. Umím se dívat na věci z jiných pohledů. Také deset let rozvíjím svoji firmu a hlavně: "Přestal jsem mlčet!"